Over Schreeven

PROFIEL & HISTORIE

Schreeven Muziekinstrumenten b.v. is gespecialiseerd in de verkoop en reparatie van een breed assortiment professionele muziekinstrumenten. Sinds jaar en dag geniet het vakmanschap en de expertise van het familiebedrijf grote bekendheid in Nijmegen en omstreken. 

Muziekhuis AMI wordt Schreeven Muziekinstrumenten
De geschiedenis van Schreeven Muziekinstrumenten begint in 1933. Wil Schreeven sr. werkte als instrumentenreparateur bij Muziekhuis AMI op de hoek van de Dominicanenstraat en de Daalseweg. Toen de winkeleigenaar door een verkeersongeval om het leven kwam, kreeg Schreeven sr. het aanbod om de zaak over te nemen.

De naam AMI stond voor 'Alle Muziekinstrumenten', maar in die tijd verkocht de firma vooral megafoons, mandolines en grote trommen. Dat veranderde toen Schreeven sr. zich na de overname ging toeleggen op de verkoop en reparatie van een grote collectie blaasinstrumenten. Al snel kreeg hij een grote schare vaste klanten onder harmonie- en fanfareorkesten in de regio. Door de toenemende vraag naar deze instrumenten, groeide de zaak uit zijn voegen. Dus betrok Schreeven sr. in 1938 een geschikter pand aan de Prins Hendrikstraat. Overigens was de naam van de winkel inmiddels veranderd in Schreeven Muziekinstrumenten. Enkele jaren later verhuisde hij naar een groter gebouw in het Wintersoord, in het centrum van Nijmegen.

Het Plein 1944
Niet lang daarna brak de oorlog uit. De Nijmeegse binnenstad werd bij het geallieerde bombardement van 22 februari 1944 en de brandstichtingen door de Duitsers in september van hetzelfde jaar grotendeels verwoest. Zo ook het winkelpand in het Wintersoord
Veel kostbare instrumenten gingen verloren.
Ondanks dit drama, begon Schreeven sr. opnieuw met de zaak in een noodwinkel op het Kelfkensbosch.

In 1952, na de wederopbouw van de binnenstad, vestigde hij zich uiteindelijk als een van de eerste ondernemers op het Plein 1944. Samen met zijn vrouw en zijn enige zoon Wil junior, betrok Schreeven de woning boven de nieuwe winkel die onderdak bood aan een grotere reparatieafdeling en een breder assortiment muziekinstrumenten. De zaak liep goed. Schreeven sr. kreeg hulp van een tweede reparateur annex verkoper en kon daardoor zelf meer op pad om inkopen te doen. Op de beroemde Leipziger- en Frankfurter-Musikmesse, op tentoonstellingen en fabrieken in Brussel, Londen en Parijs zocht hij zijn instrumenten zorgvuldig uit en testte ze op klank, stemming en kwaliteit.

Zo vader, zo zoon
Het Beatles tijdperk deed zijn intrede en Wil Schreeven sr. kreeg ondersteuning van Wil jr. Die extra hulp kon hij goed gebruiken want de verscheidenheid van muziekinstrumenten en de diverse muziekstijlen groeide gestaag. Zo werd de gitaar in die tijd enorm populair.
Evenals vader Schreeven, maakte Wil jr. in de praktijk kennis met de techniek en het ambacht van de bouw van muziekinstrumenten. Hij bezocht veel buitenlandse fabrieken en heeft zelfs nog een cursus bij Philips gevolgd om te leren hoe hij de elektronische Philicorda (klein orgel) moest repareren. Naast zijn verkoop- en reparatiewerk in de muziekwinkel, voltooide Schreeven jr. de handelsschool, zodat hij later als aantoonbaar gediplomeerd ondernemer de zaak van zijn vader zou kunnen overnemen. Mede onder leiding van Schreeven jr. volgden een aantal omvangrijke uitbreidingen op het Plein 1944. Hij kocht het naastgelegen pand om verschillende gespecialiseerde afdelingen te kunnen inrichten en de onderhouds- en reparatiewerkplaats te professionaliseren. Ook het aantal deskundige verkopers werd uitgebreid en er kwam een professionele vioolbouwster in dienst. Momenteel werken er dertien mensen in de zaak.

De derde generatie breidt verder uit
Daaronder behoren ook de drie zoons van Schreeven jr. Zijn hebben ieder een eigen specialiteit opgebouwd.

Schreeven Brass
In 1998 kwam oudste zoon Bart het team van zijn vader versterken. Bart houdt zich bezig met het blaaswerk. Als niet onverdienstelijk trompettist en met een zilversmiddiploma op zak, is hij een vakkundig kenner en reparateur van blaasinstrumenten. Hij is in de leer geweest bij Besson (fabrikant van koperblaasinstrumenten) in Londen en bij Schreiber (fabrikant van Keilwerth saxofoons & Schreiber fagotten) in Frankfurt. De blazerssectie is onder de supervisie van Bart dermate gegroeid, dat hij in 2004 zijn onderkomen heeft gezocht in een pand in Wijchen. Daar ontvangt hij zijn klanten met een ruim assortiment aan blaasinstrumenten & slagwerk met voldoende parkeerplaatsen om te laden en te lossen. De kopers van saxofoons, trompetten, klarinetten of bassen komen uit heel Nederland naar Schreeven Brass.

Spincity
Jongste zoon Willem heeft een voorliefde voor house- en dancemuziek. Al jong begon hij met het draaien van platen op schoolfeesten. Hij besloot van zijn hobby zijn beroep te maken. Echter niet als dj, maar als ondernemer in 'dj-gear'. Vader Schreeven wist dat hij de house- en dj-scene serieus moest nemen en gaf zijn zoon dan ook de kans om een dj-afdeling te starten in een hoek van de zaak aan het Plein 1944. Daar begon Willem met het verkopen van platenspelers en mixers die hij overal in Nederland en daarbuiten op de kop tikte. Het bleek een schot in de roos. Zijn hoekje werd steeds krapper en dus was het tijd voor een eigen zaak. Spincity, een winkel uniek in Nederland, werd eind 2004 geopend aan de Zeigelhof 26, pal achter Schreeven Muziekinstrumenten. Het aanbod bestaat niet alleen uit draaitafels, mixers hoofdtelefoons en platen voor professionele dj's, de winkel herbergt ook een dancestudio, afgesloten luisterruimtes en een 'dj-booth': een podium waar je platen op vol volume kunt draaien voor het echte clubgevoel.
Spincity

Schreeven Pop & Classic
Middelste zoon Thijs heeft zijn standplaats in de winkel aan het Plein 1944: de huidige Pop & Classic-afdeling. Thijs is de generalist. Samen met zijn vader houdt hij zich vooral bezig met de zakelijke kant van de bedrijfsvoering. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor de verkoop van de elektrische piano's.
Voor de overige instrumenten, zoals de klassieke snaarinstrumenten en de uitgebreide collectie microfoons, samplers en versterkers, kunnen klanten ook nog steeds op Plein 1944 terecht. Onze specialisten begeleiden u met plezier door de wereld van de muziek.
Schreeven Pop & Classic